sábado, 8 de enero de 2011

L'ASSERTIVITAT

Hola a tots/es!
Els darrers dies de classe varem estar parlant d'una actitud/ comportament molt important, l'assertivitat. A més, es va comentar que aquesta actitud és l'equilibri entre dues altres actituds, la passivitat i l'agressivitat. He volgut aprofundir una mica més sobre el tema, per això, he fet una recerca per Internet per tal d'obtenir més informació.
A continuació, us la mostra per si és del vostre interès.
L'assertivitat és la capacitat d’autoafirmar els propis drets, sense deixar-se manipular i sense manipular els altres. Ser assertiu consisteix en ser capaç de plantejar i defensar un argument, una reclamació o una postura des d'una actitud de confiança en un mateix, encara que contradigui el que diuen altres persones, el que fa tothom o el que se suposa que és correcte. És una habilitat comunicativa, molt emprada a la psicologia i que s'ha aplicat a molts camps, inclòs el camp de la política.
Com a estil comunicatiu, els comunicadors assertius es distingeixen dels passius i dels agressius.
Els comunicadors passius no defensen els seus propis límits o drets, permetent que els comunicadors agressius els influenciïn i acaben acceptant o creient allò que l'agressiu els hi diu.
Els comunicadors agressius no respecten els límits dels altres i intenten influenciar-los amb la fita que acabin defensant les seves postures.
En canvi, els comunicadors assertius no tenen por de defensar les seves opinions o intentar influenciar els altres, però sempre respectant els límits dels altres i intentant aprendre de les seves opinions, tot i que en un principi siguin oposades a les seves. Els assertius també són capaços de defensar-se davant l'intent d'invasió comunicativa que fan els comunicadors agressius.

Per acabar, m'agradaria deixar-vos l'enllaç d'un vídeo que he trobat molt interessant. En aquest, Fernando Pena, psicòleg de València, ens explica els tres tipus de comportament que les persones acostumen a desenvolupar davant d'una situació conflictiva. I, com ja us podeu imaginar, aquests són: l'estil passiu, l'estil agressiu i l'estil assertiu. A més, ens ensenya una tècnica per tal d'adoptar una actitud assertiva a la vida. Finalment, per a complementar l'explicació de les característiques principals de cada model, es mostren dues situacions de la vida quotidiana per tal d'entendre millor els tres estils de comportament i, d'aquesta manera veure'ls exemplificats a la vida real.
L'enllaç del vídeo és el següent: http://www.youtube.com/watch?v=LE7NXiGba00&feature=related

Espero que la informació proporcionada us hagi estat de gran interès.
Fins aviat!

2 comentarios:

  1. Hola Núria,

    He trobat molt interessant i clarificador el vídeo on explica els 3 estils. Realment serveix per complementar els esmentats al meu bloc!

    Fins la tarda!

    ResponderEliminar
  2. Molt bona també la idea a l'entorn de la comunicació relacionada amb els tres estils, Núria!
    Fantàstica aportació complementària del que s'havia publicat als altres blogs fins ara!

    ResponderEliminar