sábado, 15 de enero de 2011

LES INTEL·LIGÈNCIES MÚLTIPLES

Durant les darreres classes varem parlar sobre el tema de la intel·ligència, i més concretament sobre la teoria de les intel·ligències múltiples de Howard Gardner. El tema em va semblar molt interessant i és per aquest motiu que he volgut indagar una mica més sobre aquesta teoria.
A continuació, us detallo una mica més d’informació, per si és del vostre interès i voleu aprofundir en el tema.

La teoria de les intel·ligències múltiples és un model proposat per Howard Gardner en el que la intel·ligència no es vista com quelcom unitari, que agrupa diferents capacitats específiques amb diferent nivell de generalitat, sinó com un conjunt d’intel·ligències múltiples, diferents i independents. Gardner defineix la intel·ligència com la “capacitat de resoldre problemes o elaborar productes que siguin vàlids en una o més cultures”. A més, Gardner afegeix que de la mateixa manera que existeixen molts tipus de problemes per a resoldre, també hi ha molts tipus d’intel·ligència. Fins el moment, Gardner i el seu equip de la Universitat Harvard han identificat vuit tipus diferents d’intel·ligència, que són els següents:
-         Intel·ligència lingüística
-         Intel·ligència lògico- matemàtica
-         Intel·ligència espaial
-         Intel·ligència corporal- cinestèsica
-         Intel·ligència musical
-         Intel·ligència naturalista
-         Intel·ligència intrapersonal
-         Intel·ligència interpersonal

Per tal de conèixer i aprofundir una mica més sobre cadascuna de les intel·ligències que proposa Gardner, aquí us deixo l’enllaç d’un vídeo on s’explica cadascuna d'elles amb més detall, d’una manera simple i visual.

Del vídeo exposat, m'agradaria remarcar una frase de Gardner que m'ha agradat molt i que vull compartir amb tots vosaltres.
"Es bueno ser inteligente, y/o desarrollar múltiples inteligencias. Pero es mucho más importante utilizar nuestras capacidades para servir a los demás y la sociedad en general." - Howard Gardner

Espero que la informació proporcionada us hagi estat de gran interès i utilitat.

Potser aquesta serà la darrera entrada que faci en el meu blog, però vull fer constar que ha estat tot un plaer poder compartir coneixements amb tots vosaltres. Moltes gràcies per les aportacions de tothom, ja que entre tots plegats hem pogut anar adquirint més informació, més recursos, estratègies, eines... En definitiva, un munt d'aprenentatges que ens han ajudat a formar-nos com a persones, com a docents i com a futurs psicopedagogs.

Un petó ben fort i fins aviat!

3 comentarios:

  1. Hola Núria,

    M'ha agradat molt el vídeo que has penjat sobre les intel·ligències múltiples. Crec que és un vídeo senzill i fàcil d'entendre. El que més m'ha agradat del vídeo, però, és la frase que tu també ha destacat en la teva nova entrada. Suposo que el fet de donar importància a les nostres capacitats per ajudar els demés dóna encara més valor a la teoria de Gardner.

    Fins aviat!

    ResponderEliminar
  2. Núria,

    Primer de tot dir-te que has fet una gran aprotació envers el tema de les intel·ligències múltiples. Vaig estar buscant videos sobre el tema per penjar-los en el meu blog i aquest que has posat em va passar desapercebut i la veritat que està molt bé. Explica d'una manera clara cada tipus d'intel·ligència i fins i tot dóna exemples de persones que tenen molt desenvolupada alguna d'aquestes intel·ligències concretes. De la mateixa manera que tú i que la Marta, destacaria com a més fonamental, la frase final de Gardner que apareix al vídeo, aquesta importància a saber estar en una societat i fer el millor per aquesta.

    Moltes gràcies i fins aviat!

    Cèlia

    ResponderEliminar
  3. i ara, qui s'atreveix a dir tontuu algú?

    Interessant, sobretot la manera de presentar les diferents intel·ligències, per punts i de forma molt senzilla i entenedora!

    ResponderEliminar